BODY ACNÉ - CO VŠECHNO MŮŽE BÝT JEHO PŘÍČINOU?

pondělí 2. ledna 2017


Trápí Vás akné na těle a není Vám už zrovna -náct? Možná je z větší části způsobeno Vaší špatnou péčí o tělo, nikoliv hormony. Napadlo by Vás, že za vznik pupínků může třeba nevhodně zvolený prací prášek, nebo Váš oblíbený parfém? Že ne? Tak potom čtěte pozorně následující řádky. Protože i já jsem pár let "bojovala" s neustále vracejícími se pupínky v oblasti dekoltu (jelikož jsem se  tak trochu "koupala" v parfémech a alkohol v nich obsažený mi výrazně škodil), rozhodla jsem se, že předám dál svoji zkušenost a napíšu Vám jaké mohou být příčiny jeho vzniku  i jak mu nejlépe předcházet. 


Hrudník
Hlavní příčinou vzniku akné v oblasti hrudníku je pot. Pokud tedy pravidelně cvičíte, pot stírejte během celého tréninku pomocí ručníku. Ihned po cvičení je nejvhodnější  sprcha - k mytí jsou vhodná antibakteriální mýdla či gely např. Acneclear Antibacterial Shower gel, Dermacol s výtažky z australského čajovníku, nebo  Antibakteriální čistící gel na tělo a obličej Salises Facial/Body, Sesderma (prodává Notino.cz) a následně použít nekomedogenní tělové mléko Exomega krém, A-derma (lékárny Dr.Max)
Salises Crema Espumosa sin Jabón:


Dalším faktorem způsobující pupínky může být i Váš parfém,respektive alkohol obsažený v něm. Vyvarujte se proto aplikace vůně přímo na tělo a raději parfém aplikujte pouze na Vaše oblečení/ zápěstí. 

Ramena
Akné na ramenou může vznikat z ucpaných pórů, ty nejčasteji ucpávají nevyměněné ložní prádlo, anebo ramínka od podprsenek. A i zde platí, pokud pravidelně cvičíte, otírejte pot z těla během tréninku a co nejdříve po cvičení by měla následovat sprcha. Důležitou roli také hraje pravidelná výměna ložního a spodního prádla a sportovních oděvů.

Záda
Akné na zádech patří k těm nejvíce frustrujícím. Často je to způsobováno vlasy (zvlášť máte -li středně dlouhé či dlouhé vlasy) nebo vlasovými přípravky. Zamyslete se proto, zda-li jste v poslední době nezměnila značku šamponu či kondicionéru. Vlasovou kosmetiku vybírejte nejen podle typu vlasů, ale pozornost věnujte i složení produktů - vyhněte se silikonům, sulfátům a parabenům- např. Šampon Cristalliste Bain Cristal, Kérastase. Po umytí a nanesení kondicionéru, či masky vlasy ihned stáhněte do copu, aby nepřišly do kontaktu s pokožkou. V letních měsících, kdy jsou naše záda místem, kde se vyskytuje velké množství potu raději noste oblečení volných střihů, vyrobené z přírodních materiálů (100% bavlna, len). Večer pokožku očistěte pomocí pleťové vody (např. s ovocnými kyselinami či kyselinou salicilovou).


Prevence 
- Výběr pracích prostředků (prášky, gely, aviváže)vhodných  pro citlivou pokožku.
- Častá výměna ložního prádla, spodního prádla, ručníků a oblečení (především v letních - měsících).
- Použití vhodné vlasové a tělové kosmetiky. Produkty s antibakteriálnílními a nekomedogenními vlastnostmi (nekomedogenní - neucpávající póry).  
- U kosmetiky (především vody a tonika)  se varujte se přípravků obsahující alkohol, které by mohly akné více zanítit, vysušit.
-  Pokud Vás akné na těle trápí dlouhodobě doporučuji Vám  vyhledat pomoc dermatologa. 

Foto: @Pinterest

Žádné komentáře

Okomentovat