5 TIPŮ PRO LEPŠÍ SPÁNEK

neděle 12. března 2017

Míváte večer problémy s usínáním a ještě ráno ještě větší, když Vám zazvoní budík? Vítejte v mém světě,  k napsání tohoto článku mě přivedla vlastní zkušenost - mluvící za vše. Dlouhá léta jsem usínala s železnou pravidelností několik hodin po půlnoci a když se mě o pár hodin později snažil vzbudit budík, byl víceméně bez šancí. Své spánkové deficity jsem se snažila dospávat během víkendů či dnů volna, což se později ukázalo jako ne moc šťastné řešení a jak se můj deficit spánku nestále prohluboval, byla jsem den ode dne unavenější, náladovější a bez energie. Co mi nejvíce pomohlo se vymanit z tohoto začarovaného kruhu? 

Zásadní věc v tomto případě byla si tento problém uvědomit a začít s tím něco dělat, resp. nastolit a dodržovat režim. Pomoc lékaře jsem (naštěstí) vyhledávat nemusela, nicméně na téma lepší spánek, nespavost atp. jsem si přečetla několik desítek článků a dokonce i jednu knihu Spokojený spánek a svých zlozvyků jsem se tak za pár týdnů zbavila. A proto se s Vámi chci o pár rad a tipů, které Vám mohou pomoci dnes podělit! 


1. Pravidelnost je klíčem k úspěchu
___________________________________________________________________________
Průměrná doba našeho spánku by se měla pohybovat mezi 7 až 8 hodinami denně, ne více, ne méně. Nedostatek spánku způsobuje zvýšené riziko srdečních chorob, snižuje obranyschopnost našeho organismu a může zapříčinit stavy jako jsou bolesti hlavy, špatná nálada, úkost či deprese.
Dalším důležitým bodem je opravdu dodržovat časy kdy vstáváme a chodíme spát a to i během víkendů či dnů volna. K největším chybám, jakých se dopouštíme patří dospávání spánkových deficitů během víkendů, ale i např. při dojíždění v metru nebo autobuse. (Mimochodem, taky se v tom poznáváte?:))


2. Na výběru ložnice záleží
___________________________________________________________________________
Možná se budete divit, ale kvalitu našeho spánku ovlivňuje ve veliké míře i prostředí ve kterém spíme. Jak by měla taková ložnice vypadat? V ideálním případě je situovaná na východ a má nezatemněné okna, aby nás mohly probouzet denní paprsky světla. Všechny milovníky tepla zklamu rovněž, neboť optimální teplota v místnosti by se měla pohybovat okolo 16-18 stupňů (pokud se vám to zdá málo, tak i proto mají odborníci poměrně jednoduché vysvětlení - při vyšších teplotách se budíme horkem nebo žízní). Netřeba (snad?)  už jen dodávat, že zásadní vliv na kvalitu spánku má i matrace a polštář - proto se na nich nedoporučuje šetřit.  


3. Stop elektronickému smogu
___________________________________________________________________________
Proč nám elektronický smog tak moc škodí? Protože prostřednictvím modrého světla, které vysílá, dokáže náš mozek perfektně ošálit a ten si myslí, že je stále den a není schopný "vypnout". Řešení je jednoduché. V místnosti, kde spíte neponechávejte žádné el. přístroje a brouzdání po sociál.sítích, Instagramu apod. vyměňte za nějakou kvalitní knihu, pochopitelně v tištěné verzi (!), budík na telefonu jde velmi snadno vyměnit za ten klasický. #LittleRetroNeverKilledNobody ...:) 

4. Večeře/ sport ano, ale...
___________________________________________________________________________
Co myslíte, že je lepší? Když jdeme spát hladoví, nebo naopak nacpaní až k praknutí? Pokud jste tipovali první variantu, tak je stejně špatně jako i ta druhá. Špatně se Vám bude usínat s hladovým kručejícím žaludkem a i naopak. Rozumné je tedy jíst naposledy cca 2-3 hodiny před spaním, večeře by měla být lehká a dobře stravitelná - vyvarujte  se těžkých, mastných jídel. Pozor si dejte raději i na kofein v pozdních odpoledních a večerních hodinách, případně nahraďte klasickou kávu za tu bezkofeinovou.

Pokud aktivně sportujete, zbystřete a neplánujte si své tréninky v pozdních večerních hodinách - tzn. 3 hod. před spaním. Sport totiž naše tělo dokáže pěkně nabudit a pak je dost pravděpodobné, že po večerním cvičení doma ještě vyčistíte okna, než hned usnete jako špalek .... :) 


5. Večerní beauty rituály
___________________________________________________________________________
Aby v noci mohla dobře regenerovat nejen naše mysl, ale i tělo a pleť, je právě pro pleť zcela klíčové se vždy (ano, tím vždy myslím tím i ve čtyři ráno) odlíčit a použít noční krém či masku. PS: Věděli jste, že neodlíčená pleť stárne 6x rychleji než ta odlíčená a to už je dost silná motivace, co říkáte? ;)  


Dodržujete nějaký z těchto bodů? Kolik hodin denně spíte? Budu moc ráda za Vaše komentáře. Mějte úspěšný start do nového týdne ! XXX 

Foto: @Pinterest

7 komentářů

  1. Toto je článok presne pre mňa, viac-menej všetky tieto body dobre poznám a dodržiavam. Tiež som mávala dosť dlhé obdobia kedy sa mi spať nedarilo a trvalo to mesiace. Aj dnes zaspávam dlho, minimálne pol hodiny určite niekedy aj viac, ale už spím. Presne mi pomohli veci, o ktorých píšeš a to pravidelnosť, čítanie kníh pred spaním a tak podobne. S tým počítačom sa dá poradiť sú na to aplikácie ako filter modrého svetla, to mám už všade nielen na počítači ale aj v mobile. Ešte odporúčam vyvetrať si izbu pred spaním aby tam bol čerstvý vzduch. A hlavne keď som v posteli tak sa snažím neriešiť všetky problémy sveta čiže nezamestnávať myseľ ťažkými úvahami lebo aj to ju preberá. Spávam už tých 7 hodín a cítim sa výborne, niet nad dobrý spánok. Inak skvelú knihu o tom napísala aj Lucia Kollárová, recenziu na túto knihu som písala aj na mojom blogu, teda skôr som tiež tak zhrnula spánok.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tu recenzi se určitě mrknu, co se týče tohoto tématu, dobrých rad a tipů není nikdy dost. Jinak s Tebou také ve všem souhlasím :) hezký víkend :-) H.

      Vymazat
  2. súhlasím s každým bodom, je dôležité nezaťažovať hlavu telefonmi, a tá pravidelnosť má tiež niečo do seba, my chodíme takmer denne okolo 21-21,30 spávať a nemám problém vstávať o 5-6 každé ráno, aj keď idem do práce až poobede :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Přesně tak, jak píšeš, pravidelnost má něco do sebe, vidím to na sobě, jak mi to skvěle prospívá..:)

      Vymazat
  3. Nejhorsi je, ze ja tohle vsechno vim, ale stejne mi to moc nefunguje :D Teda vetsinou. Ted se momentalne nachazim v nestandardni situaci s malinkym nespicim stenatkem, takze muj deficit uz zacina bejt zdravi nebezpecnej, ale co si pamatuju, tak se spanim jsem mela problemy od mala :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to štěnátko jako důvod chápu ...jakého pejska sis pořídila? Ale pokud máš dlouhodobě problémy, je určitě dobré to začít řešit.

      Vymazat
  4. Rozhodně nespím 8 hodin a vím, že to je špatně. Ani nevím proč spím tak málo, abych řekla pravdu. :D Budu s tím muset něco udělat. :/ Miluju spaní v chladné místnosti. Když mám v pokoji teplo, tak prostě neusnu. :/ :D

    http://basic-whitegirl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat