EXFOLIACE

středa 14. prosince 2016
Víte proč je dobré pravidelně zařazovat ke svým zkrášlujícím rituálům peeling? A že (byť se to možná nezdá), peeling a scrub jsou dvě trochu odlišné věci? Hned se Vám pokusím vysvětlit rozdíl. Pomocí obou přípravků se zbavíte odumřelé vrsty kůže a přebytečného mazu. Avšak rozdíl mezi peelingem a scrubem je především v jejich složení. Peeling má gelové, vodové či krémové složení a jemnější částečky, k exfoliaci pleti u peelingu (exfoliace = odstranění povrchových buněk) dochází hlavně díky jeho chemickému složení. Kdežto naopak scrub obsahuje abrazivní částice, které díky fyzickému působení při jeho nanášení odstraňují odumřelé buňky. I proto je vhodný scrub především k exfoliaci těla a nikoliv obličeje.

Dalším plusem u peelingů či scrubů je, že se po jejich použití pokožka lépe regeneruje.  Ale nic se nemá přehánět a v případě používání těchto přípravků to platí více než dvojnásob. Jelikož se naše pleť obnovuje jednou za 28 dní, není nutné to s exfoliací  přehánět, protože častým "obrušováním "pokožky ničemu nepomůžete, ba naopak, kůže tím ztrácí schopnost regenerace. 








Vše důležité, co byste měla vědět o exfoliačních přípravcích, obsahují následující řádky a nejen to, pokud si chcete vyrobit vlastní scrub, níže najdete můj oblíbený recept. Tak jdeme na to? :)


Peeling na obličej

Používejte na vyčištěnou, vlhkou pleť a aplikujte jemnými krouživými pohyby prstů. Na obličeji postupujte od středu směrem ven. Pozor hlavně dejte na přílišnou mechanickou sílu a nesnažte se - laicky řečeno "drhnout" pokožku jako o život, tím tzv. "drhnutím" si  totiž můžete pokožku poškodit. A teď přejdeme k tomu důležitému, jak často peeling používat, aby byl výsledek efektivní? Pokud máte normální či smíšenou pleť, bude Vám stačit peeling použít 1x týdně, ideálně před aplikací pleťové masky (ta bude pak daleko účinnější). V případě, že máte suchou pleť, používejte peelingové přípravky zhruba co 3 týdny a pozor dejte i na velikost peelingových částic. Suchá a citilivá pleť se daleko lépe snáší s jemnějšími peelinovými částečkami. U aknózní nebo problematické pleti byste se měla peelingům raději vyhnout.


 Peeling na tělo a scrub 


Na úvod je dobré říci, že exfoliační přípravky které jsou určené na tělo mají jiné složení než přípravky na obličej, a proto není vůbec dobrý nápad používat tyto přípravky na tvář, kde je pokožka daleko jemnější a citlivější.  A kdy a jak používat tělové peelingy či scrub:  i zde platí stejné zásady jako u exfoliace obličeje, pokud nemáte suchou, či aknózní pokožku, stačí přípravek používat 1x týdně. Dále je exfoliace vhodná před samoopalováním (z toho důvodu, abyste se zbavila odumřelé vrstvy kůže a zajistila si tak rovnoměrné opálení), nebo po letní dovolené, pokud si chcete udržet bronzový nádech co nejdéle.


A co si takhle vyrobit vlastní scrub na tělo? Vyrobit domácí scrub je velmi snadné a navíc výsledek je daleko voňavější a čerstvější na rozdíl od všech koupených verzí. Přesvědčila jsem Vás a jdete do toho se mnou ? :-) Tady je jednoduchý, časově nenáročný "recept" na scrub ze zeleného čaje.



Scrub ze zeleného čaje

Potřebovat budete: > 1/2 až 3/4 šálku kokosového oleje (množství oleje zvolte podle toto jak moc suchého či olejového scrubu chcete dosáhnout) > 2 sáčky zeleného čaje  (potřebovat budete pouze obsah ze sáčků) 1 šálek cukru (lze nahradit cukr krystal třtinovým) 
Všechny ingredience následně smíchejte v misce dohromady a je hotovo. 

Na následujícíh fotografiích se můžete přesvědčit, že je to opravdu hračka :)Scrub má ještě jednu výhodu a to, že si ze zbylé směsi můžete vyrobit "cukrové" tablety (a ponechat v lednici) do koupele. Tablety pak nejen krásně vypadají , ale také vaši pleť vyživí a ještě vám hezky provoní koupelnu.




Jak si tedy vyrobit tablety do koupele? Do zbylého scrubu přidejte ještě trochu oleje a naplňte formičky (nebo např. malé papírové košíčky na pečení muffinů), následně pak vychlaďte v mrazáku (cca 20-30 min) a uchovávejte v lednici pro případ potřeby.  




PS : Nezapomeňte, že po exfoliaci (ať obličeje, či těla)  by měla následovat pořádná hydratace, aby Vaše se pleť mohla ještě lépe regenerovat :-)  

Žádné komentáře

Okomentovat