Beauty skin from the inside out

čtvrtek 26. ledna 2017

Dnes bych se chtěla zaměřit na téma, které je mnohdy opomíjeno, protože my holky (ženy) jsme spíše schopny uvěřit tomu, že nám ke krásné „photoshopové“ pleti dopomůže zázračný krém, selfie make-up či zázračné sérum, než právě skladba našeho jídelníčku. Netvrdím, že Vám kosmetické produkty nemohou pomoci (pokud jsou vhodně zvolené, tak pochopitelně ano), ale pokud se denně proléváte hektolitry coca-coly a stravujete především ve  fast-foodech, nemůžete se divit, že Vaše pleť je stále zašedlá, mdlá, bez života či dokonce aknózní. Vysvětlení proč se tomu tak děje je velmi jednoduché, pokud našemu tělu dlouhodobě schází důležité vitamíny a živiny, začne nám to dávat (dost hlasitě a viditelně) najevo a odrazit se to může právě ve kvalitě Vaší pleti, vlasů a nehtů. Taktéž se tomu děje i v případě různých potravinových intolerancí. 
Jedním ukázkovým příkladem, mluvícím za vše je herečka Cameron Diaz, která se nikdy netajila svojí obsesí pro fast-foody, a také bojem s akné. Jakmile ale radikálně změnila svůj jídelníček, problémy s pletí zmizely a Cameron o tom dokonce napsala spolu se Sandrou Bark velmi úspěšnou knihu Body book

Rozhodně se tady nechci ( a ani nebudu) pouštět do rad ohledně stravování, jelikož nejsem dietolog ani výživový poradce ( i já se občas taky cpu hranolkama z "mekáče" nebo brambůrkami), ale jediná rada, kterou Vám chci prostřednicvím tohoto článku předat je stravovat se rozumně (a hlavně) a zařadit do svého jídelníčku co nejvíce "skin-friendly" potravin. A které že to jsou ? :-)


Ryby

Ryby by měly být nedílnou součást našich jídelníčků, jelikož jsou skvělým zdrojem bílkovin, obsahují také nenasycené mastné kyseliny a spoustu minerálních látek jako je vápník, fosfor, zinek, železo, jód, hořčík a draslík.


Banány

Na dobrou náladu jděte přes banány. Obsahuje látku triptofan,měnící se v těle na serotonin a ten, jak je známo přináší pocit štěstí a uvolnění. Banány jsou také bohaté na vitamíny a minerály. Díky vysokému obsahu vitaminu B a sodíku také podporuje činnost mozku. 


Avokádo

Avokádo patří k jedné ze superpotravin, je bohaté na draslík a hořčík, obsahuje vitamin D (nezbytný stavevní kámen pro naše zuby, kosti) a také vitamin B6, který je nezbytný pro látkovou výměnu. Avokádo napomáhá při hubnutí (byť je tvořeno z 80% tuku) a omezuje tvorbu celulitidy, pomáhá i při výskytu vředů a zánětů na pokožce. Díky vysokému obsahu rostlinných olejů, minerálů a vitamínů podporuje pružnost pokožky, chrání ji před předčasným stárnutím a dodává  pleti zdravý, zářivý vzhled. 

Children of the Tribe #nourish http://www.childrenofthetribe.com/:


Řepa

Řepa by se měla se svými účinky řadit mezi další superpotraviny. Je zdrojem kyseliny listové, vitamínu C a zejména draslíku, který upravuje srdeční činnost, udržuje normální krevní tlak a napomáhá správné činnosti nervové soustavy. Poskytuje tělu křemík, který posiluje kosti, cévy i kůži. 

Špenát

Špenát neobsahuje velké množsví železa, jak bychom čekali, ale obsahuje důležité živiny - vitamin B, který chrání pokožku před volnými radikály a také hodně vitamínu K a kyseliny listové, která napomáhá v boji s akné. Podle některých výzkumů je špenát velmi vhodným prostředkem pro prevenci rakoviny.


Med
Med obsahuje řadu minerálních látek, enzymy, aminokyseliny a je zdrojem stopových prvků, jako jsou vápník, chlór, měď, železo, mangan, hořčík, křemík atd.  Je vhodný jak pro vnější, tak vnitřní užití. Víte, že jedná malá lžička medu denně také pomáhá zlepšovat obranyschopnost organismu a podporuje i redukci váhy?


Jahody, borůvky, maliny, ostružiny
Patří mezi nejlepší antioxidanty, které chrání naši pokožku před vnějšími vlivy prostředí. Obsahují rovněž karotenoidy, které napomáhají sjednocovat přirozený  tón pleti a prokazatelně napomáhají tvorbě kolagenu v pleti. 


Dýňová semínka, ořechy
Jsou zdrojem kvalitních bílkovin a nasycených tuků. Obsahují protizánětlivý selen, vitamin E, minerály a železo. Působí na srdeční a cévní choroby, regulují krevní tlak a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Pozor však na konzumované množství, ořechy patří mezi kaloricky velmi vydatné potraviny. 

A které potraviny zařazujete ve velké míře do jídelníčku právě Vy?  Budu moc ráda, když mi necháte dole komentář :)  

Zdroj: Instagram, Pinterest 

Žádné komentáře

Okomentovat