JAK (DLOUHO) SKLADOVAT KOSMETIKU ?

pondělí 27. února 2017

Myslíte si, že skladování, expirace/ doporučené datum spotřeby by se mělo sledovat a dodržovat především u potravin? Omyl, stejně jako u potravin jsou tyto atributy ne méně důležité i u všech kosmetických produktů.V případě, že stáří obsahu vaší beauty taštičky nesledujete a pravidelně ne-updatujete, zaděláváte si na pořádné problémy s pletí – které se projeví ve formě pupínků, či dokonce alergické reakce. Pokud tedy těmto problémům chcete raději předejít, jste na správné adrese, protože v dnešním postu se dozvíte, jak dlouho a kde nejlépe kosmetiku uchovávat ... 


Skladování kosmetiky

  • Všechny produkty uchovávejte při stálé teplotě (okolo 15-20 stupňů Celsia) v uzavřených prostorech, na suchém a tmavém místě.
  • Pro dodržení doporučené trvanlivosti výrobků je důležité nezapomínat na zavírání obalů a tub, aby se dovnitř nedostal vzduch.
  • Parfémy skladujte na temném místě bez dosahu denního světla.
  • Neuchovávejte kosmetiku ve vašem autě delší dobu než je nezbytně nutné. 
  • Stejně tak jako byste nepůjčila nikomu svůj zubní kartáček, nevypůjčujte ani kosmetiku, speciálně řasenky, lesky, rtěnky!
  • Aby se Vám v produktech nemnožily bakterie, dbejte na čistotu (pravidelné praní a desinfekce) u vašich kosmetických štětců, beauty-blenderů a aplikátorů.

U všech výrobků sledujte jejich konzistenci, vůni a barvu a u jakékoliv odchylky od původního stavu se s produktem raději ihned rozlučte.



Doba trvanlivosti u kosmetických výrobků

Mezi největší “držáky“ z hlediska trvanlivosti patří parfémy a produkty na vlasy  (laky na vlasy, tužidla ...apod.), které se nekazí díky alkoholu v jejich obsahu. V oblasti dekorativní kosmetiky mají dlouhou životnost oční stíny 2-3 roky (záleží na typu a složení, mastnější- krémovější textury Vám vydrží cca 1 rok), make-upy max. 18 měsíců, jakmile Vám make-up začne podezřele houstnout/ změní se jeho vůně, nastal čas se s ním rozloučit jednou pro vždy. Pudry a tvářenky vydrží cca. 30 měsíců, krémové tvářenky však spotřebujte do jednoho roku. 


Rtěnky mají výdrž okolo 2 let, ovšem vždy mějte na paměti, že tato doba je opravdu orientační, jakmile máte pocit, že produkt podezřele změní barvu, vůni, texturu, je na čase se s ním rozloučit. Mastnější rtěnky všeobecně mají tendenci se kazit (žluknout) rychleji. Trvanlivost u lesků na rty je se pohybuje okolo 6 měsíců (díky aplikátorům, ve kterých se množí bakterie rychlostí světla).


Doslova jepičí život mají všechny naše 
řasenky, oční linky a tužky na oči , nejideálnější je, když je každých 12 týdnů (3 měsíce) vyměníte za nové, maximální doba používání by však neměla překročit 6 měsíců. Trvanlivost laku na nehty se pohybuje okolo 30 měsíců, avšak razantně se zkracuje od jeho otevření (kdy postupem času začínají houstnout).

Odličovací přípravky Vám vydrží okolo 12-18 měsíců, delší tranlivost mají přípravky, které obsahují alkohol. Pleťové krémy/séra Vám vydrží okolo 1 roku. Pozn. U krémů je ještě z hlediska hygieny žadoucí používat špachtli při aplikaci - předejdete tak množení se bakterií v obsahu výrobku. Tělová mléka, sprchové gely, šampóny, kondicionéry patří mezi produkty, které bývají vypotřebovány nejrychleji (v řádech týdnů nebo měsíců) a jejich životnost je max. 12 měsíců od otevření.

A jak skladujete kosmetiku Vy? Sledujete na obalech doporučené datum spotřeby u kosmetiky? Jak často „aktualizujete“ Vaši dekorativní kosmetiku?


Foto: Pinterest 

7 komentářů

  1. Děkuju!!!!! Tvůj článek je bomba! MUsím se přiznat, že to moc nedodržuji a měla bych začít jinak skončím jak ropucha. A to vážně nechci.:D Takže ještě jednou. Děkuju!

    http://basic-whitegirl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Není zač, rádo se stalo :-) Ropucha z Tebe určitě nebude, jen bacha u těch "prošlých" věcí na vyrážky, nebo alergické reakce ....mluvím z vlastní zkušenosti, dokud jsem neměla zánět v oku ze staré řasenky, taky jsem nějakou expiraci vůbec neřešila....

    OdpovědětVymazat
  3. Tyjo to se hodi. Na vyrobcich to kolikrat nejde najit jak dlouho vydrzi. Nebo kdy byly vyrobeny. A pak se to akorat odhaduje a jak pises ne dycky to dobre konci :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mělo by to být uvedený u všeho -většinou je to označené jako otev. krabička s číslem kolik měsíců od otevření by se to mělo spotřebovat, ale znáš to, je lepší si to sama ohlídat :)

      Vymazat
  4. Skvelý článok, veľmi pomôže!:)

    Saja Frey Blog

    OdpovědětVymazat