Hostoune, máme problém, aneb akné po 25?

pátek 14. dubna 2017
Hezký sváteční den vám všem přeji, víte jaký je nejúčinnější recept na akné? Zavřít při pohledu do zrcadla oči ….Teď se pochopitelně snažím celou situaci odlehčit, protože moc dobře z vlastních zkušeností vím, jak těžký je boj s pupínky nebo s akné. A bohužel už taky vím, že neexistuje zaručený "recept" jak se ho zbavit, u každého z nás totiž mívá jinou příčinu, formu i průběh.
Klidně se může stát, že vás mine v období dospívání a dožene vás až okolo 25 let (i klidně později), když už byste ho jen těžko čekali - což byl koneckonců i můj případ. Jakmile mi selhaly veškeré samoléčebné pokusy (úplně nejhorší věc, kterou můžete udělat je pleť ošetřovat nebo spíše vysušovat všemi možnými krémy, maskami či pleť.vodami s obsahem alkoholu z drogérií), byla jsem nucena vyhledat odbornou pomoc dermatologa. Po x pokusech o uzdravení, kortikoidech, které byly účinné jen nachvíli, jsem díky krevnímu vyšetření zjistila, že moje akné (a tou dobou i časté ekzémy na rukou) zapříčiňuje alergie na lepek (která se mj. může právě projevit i formou kožních onemocnění). Jakmile jsem před dvěma lety ze dne na den vyloučila všechny potraviny, které lepek obsahují, nesmírně se mi ulevilo a moje pleť se během krátké doby vyčistila a "srovnala". 

I dnes (skoro po dvou letech) se s lepkem "nekamarádím" a když si občas dopřeji ve větší míře nějakou tu neřest (v podobě croissantů od Paula, marcipánového dortu z café-café, donutů či obyčejného rohlíku), mám okamžitě na problém zaděláno! A  tak se kromě nastoleného gluten-free jídelníčku pro jistotu spoléhám na účinky těchto pěti kosmetických produktů.

your image
1. Sérum Bio Active Acne Synergy, Alissa Beauté  

Italská kosmetická značka Alissa Beauté na našem trhu příliš známá není, což je škoda, protože nabízí velmi kvalitní produkty, které jsou vyráběny na bázi přírodních zdrojů a neobsahují parabeny, sulfáty, barviva a další látky zatěžující náš organismus a životní prostředí. Sérum pro problematickou pleť Acne Synergy používám už víc než rok a modlím se, aby se nikdy nepřestalo vyrábět (resp. sem do ČR exportovat)  , obsahuje výtažky z levandule, citrónu a šalvěje, má protizánětlivé a zklidňující účinky a zároveň obnovuje kyselé ph pleti. Aplikuji ho dvakrát denně (ráno, večer) na vyčištěnou pleť pod krém a moje pleť si píská. 
(Pozn. Více informací o této zn. a produktech najdete zde).

your image
2. Skinoren

Skinoren je krém, na který Vám mohu přísahat a doporučit ho jak teenagerům, tak dospělým ženám kolem 30, kterým akné dlouhodobě znepříjemňuje život. 100% jsem si jistá, že když vám nepomůže (čemuž nevěřím, protože je fakt hodně účinný), tak rozhodně neublíží, dříve byl dokonce k dostání výhradně na lékařský předpis. Obsahuje kyselinu azelaovou - léčivou látku v boji s akné, působí rovněž protizánětlivě a antimikrobiálně, tlumí a léčí stávající projevy akné a omezuje výskyt nových pupínků. Co se týče výsledků, nečekejte zázrak na počkání! Při pravidelném používání (ráno, večer) uvidíte první výsledky NEJDŘÍVE za 4 týdny (tj. doba, kdy je schopna naše pokožka obměny). 

your image
3. Samohřejivá maska Garnier Pure 

Jako skvělá prevence funguje Samohřejivá maska Garnier Pure, ačkoliv jinak Garnier nemám ráda a nepoužívám žádné další výrobky na pleť, tato maska si mě naprosto získala. Jednak pro velmi příjemný samohřejivý účinek (který oceníte hlavně v zimě), ale především díky svému složení. Obsahuje účinné látky jako kaolin, zinek, jíl nebo kyselinu salicilovou, které pleť vyčistí dokonale do hloubky, stáhnou póry a krásně vyhladí a zjemní povrchi pleti. 
Masku používám dle potřeby cca 1x do týdne výhradně jen na oblast T-zóny. Vzhledem k velkému obsahu čistících /vysušujících/ látek bych ji vůbec nedoporučovala všem majitelkám suché pleti, u mastné pleti bych se asi nebála ji aplikovat i na tváře. 

your image4. Lokální gel na akné s kys. salicilovou, Isana (prodává Rossmann)

Malá tuba gelu s obsahem kyseliny salycilové je ideální volbou na cesty nebo jako "první pomoc" do kabelky. Přiznávám se ale, že ze všech produktů, o kterých dnes píšu v tomto článku, jsem tento produkt zatím použila nejméně (a jen na takové ty velké bolavé pupínky, které se mi naštěstí udělají jen 2-3 x do roka, obvykle na místech, kde jsou nejvíce visible:D) , nicméně i v těch málo případech mi velmi pomohl - umí jednak rychleji hojit stávající pupínky a ty začínající proti němu nemají díky vysokému obsahu kyseliny salicilové vůbec šanci a mizí skoro rychlostí blesku (dobře, tak za 2-3 dny). Jen pozor, tento případ platí pouze tehdy, chytíte li pupínek opravdu v zárodku! 
Gel bych vám doporučila používat pouze příležitostně na konkrétní (postižená) místa a nikdy ne na celý obličej / t-zónu a ani jako prevenci. Mimochodem, co na něm ještě určitě oceníte je kromě skvělého výkonu i friendly cena - pokud si dobře pamatuji, tak byla okolo 60 Kč.
5. Korektor DermoPURYFIER, Eucerin

Jsem všeobecně zastáncem názoru, že akné je v prvé řadě potřeba řešit (léčit) a nikoliv maskovat tunou make-upu/ korektoru atp., nicméně jeden tip na skvělý korektor vám přeci jen dám:-) Jedná se o korektor v tyčince DermoPURYFIER od Eucerin (k dostání v lékárnách), protože má skvělé krycí ale i zároveň léčivé schopnosti. Rychlostí blesku dokonale zamaskuje všechna postižená místa a navíc díky obsahu kyseliny salicilové je i léčí. Co na něm dále moc oceňuji je jeho praktické balení v tužce, které umožnuje přesnou aplikaci (i možnost oprav během dne). Za mě tedy jeden z nejlepších korektorů na pupínky ever. ..!  

Doufám, že byl pro Vás tento článek alespoň trochu přínosný a budu moc ráda, když mi napíšete jaké produkty pomohly/ pomáhají vám na tyto neduhy. Hezké Velikonoce! XO

10 komentářů

  1. Super článek! Problémy s akné řeším v poslední době čím dál tím víc. Ještě před dvěma měsícema jsem měla pleť skoro jako dětskou prdýlku, ale doslova ze dne na den se země stala ošklivá akné kamarádka. Už jsem se s tím alespoň trošku smířila. Používám toho spousty, ale zatím nic nezabírá. Dokonce mám i od doktorky antibiotika, ale ty na mě také nezabírají. :/ Už nevím co mám zkoušet! :D

    http://basic-whitegirl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nemůže to být nějaká intolerance (lepek, laktóza) anebo stres? Ten dělá taky divy, bohužel ne v tom kladném slova smyslu ...:( Nejsem dermatolog, ale poradila bych Ti tenhle problém v případě, že ty antibiotika nezabírají (cca 6-8 týdnů bych tomu dala), řešit co tedy dál .....dermatolog by Ti měl poradit :)

      Vymazat
    2. Děkuju moc za radu! <3

      Vymazat
    3. Vůbec není zač :)

      Vymazat
  2. Strava sa dosť odráža na pleti, ja mám alergiu na laktózu a odkedy to beriem vážne aj pleť je v lepšom stave. Poznám korektor Eucerin, je vážne super, má dobrú farbu, dostatočne svetlú pre moju pleť a zároveň presne ako píšeš akné aj lieči. Ako takú SOS pomoc používam od Essence roztok so zinkom SOS Spot Killer. Zdá sa mi, že tie zinkové produkty na akné zaberajú najviac.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Eucerin je skvělý, souhlasím a za nic na světě bych ho nevyměnila....! Po tom SOS Spot Killer se podívám, tyhle věcičky se vyplatí mít v zásobě :)

      Vymazat
  3. Ten 2.4. výrobek mě dost zaujal. Tak je ta maska vypadá dobře, kamarádka používá hřejivé masky a moc si chválí. Já jsem žádnou hřejivou ještě nikdy neměla, tak já si čas to vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě vyzkoušej a klidně mi napiš první dojmy :)

      Vymazat
  4. Mne pomohol test na potravinovu intoleranciu. Vylucila som zo stravy potraviny, ktore mi vysli v teste a pomohlo to. Z kozmetiky sa mi osvedcili produkty s obsahom zinku, bieleho ichtamolu a konopneho oleja. Skinoren sa mi paradoxne neosvedcil vobec.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. potraviny hrají velikou roli, s tím Skinorenem si mě překvapila, mně funguje parádně, ale každá pleť reaguje jinak. Já ttřeba naopak nemůžu produkty z konopí, měla jsem dokonce na konopnou mast pěknou alergickou reakci ....

      Vymazat